Özel mülkiyete ait bir taşınmazın idare tarafından bilerek ya da bilmeyerek kamulaştırma usul ve kurallarına uymadan ve bedel ödemeden işgal edip kamu yararına tahsis etmesi kamulaştırmasız el atma olarak tanımlanır.
Kamulaştırmasız El Atma Zamanaşımı
Kamulaştırmasız el atma, idare tarafından fiili el atma ve hukuki el atma şeklinde iki farklı yöntemle yapılır. Bu durumda mülkiyet hakkı olan vatandaşlar hukuki sürece başvurur.
Her ikisi için de mülkiyet hakkının ihlali söz konusu olduğundan dolayı kamulaştırmasız el atma zamanaşımı yoktur. Taşınmazın sahibi istediği zaman dava açma hakkına sahiptir.
Kamulaştırmasız El Atma Davası
İdare tarafından özel mülkiyete sahip taşınmaza kamulaştırma usullerine aykırı şekilde yapılan işlemle bedel ödemeksizin mülkiyet hakkını sınırlayarak el koyması sonucunda açılan davaya kamulaştırmasız el atma davası adı verilir.
Hukuki olmayan tamamen fiili bir durum olmasından dolayı herhangi bir şekilde hukuki dayanağı yoktur. Ancak Yargıtay tarafından alınan içtihadı birleştirme kararları ile hukuki bir kavram haline gelmiştir.
Kamulaştırmasız El Atma Dava Dilekçesi Örneği
Mülkiyetin bulunduğu yerdeki Asiye hukuk mahkemesine kamulaştırmasız el atma dava dilekçesi örneği sunulur. Dilekçede talep konusu belirtildikten sonra açıklamalar bölümünde ilgili belgeler ve kararlar öne sürülerek dile getirilir. Hukuki sebepler ve delillerin açıklanmasının ardından sonuç ve talep bölümünde istenen ifade edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Nedeniyle Tazminat
Yetkili kamu idaresi kamulaştırmasız el atma yolu ile mülkiyet hakkında müdahale eder dolayısıyla her türlü zararı karşılamakla yükümlüdür. Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davasında mülkiyet hakkına sahip olan tarafından geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedeli talep edilir.
Açılan tazminat davasında davacı ödemiş olduğu nispi karar ve ilam harcının tamamını geri alabilir dolayısıyla dava kısmen ya da tamamen kabul edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Kesinleşmeden İcra
Kamulaştırmasız el atma davalarında kararlarını icrası kesinleşme şartına bağlanan kurallar ile söz konusudur. Hak sahibi tarafından açılan davalarda kamulaştırmasız el atma kesinleşmeden icra durdurulur. Anayasa mahkemesi tarafından gerekçeler ve kurallar anayasaya aykırı olduğundan dolayı icra iptaline karar verilir.
Kamulaştırmasız El Atma Vekalet Ücreti
2942 sayılı kamulaştırma kanununun 29. maddesine göre kamulaştırmasız el atma vekalet ücreti ile birlikte tüm giderler kamulaştırmayı yapan idare tarafından ödenir.
Her iki tarafın avukatlık ücretinin ödenmesi konusu karşılıklı olarak karara varılır ve bu durum hem Yargıtay hem de bölge adliye mahkemeleri tarafından uygun görülür. Kamulaştırmasız el koyma nedeniyle açılan tazminat davalarında vekalet ücreti maktu olarak hesaplanır.
Kamulaştırmasız El Atma Yargıtay Kararları
Kamulaştırma bedeli ve bedelin ödenmesi konusu kamulaştırmasız el atma Yargıtay kararları ile belirlenir. Yargıtay kararlarında davaya konu olan bedelin tahsili bilirkişi ve keşif gibi durumlar dikkate alınarak ödenmesine hükmedilir.
Yerel mahkeme tarafından alınan kararlar hukuk muhakemeleri kanununun ilgili maddeleri gereğince bozulur. Yargıtay kararları oy birliği ile alınır.
Kamulaştırmasız El Atma Uzlaşma
Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6 maddesine göre 1956 ile 1983 tarihleri arasında gerçekleştirilen kamulaştırmasız el atma davalarında uzlaşma zorunluluğu yoktur. Ancak 1983 yılından sonra aynı tarihler geçerli olmak şartıyla fiili el atmalarda idareye başvurma zorunluluğu vardır.
Kamulaştırmasız el atma uzlaşma davası şart değildir, mülkiyet sahibi hukuken el atma kamulaştırması için 5 yıllık süre içerisinde idari yargıda tazminat davası açabilir.
Kamulaştırmasız El Atma Dava Açma Süresi
Fiilen ya da hukuken kamulaştırmasız el atma davalarında mülk sahibi her zaman dava açabilir. Dolayısıyla kamulaştırmasız el atma dava açma süresi söz konusu değildir. Kanunun 38 maddesinde hak düşürücü süresi 20 yıldır.
Taşınmazın sahibi kamulaştırma kendisine tebliğ edildikten sonra 30 gün içerisinde idari yargıda dava açabilir. İdari yargının yürütmeyi durdurma kararı vermesi durumunda karar asliye hukuk mahkemesinde belgelendirilmelidir.
Kamulaştırmasız El Atma Ecrimisil
Kamulaştırma yapmadan gayrimenkule ya da taşınmaza el atılmasından dolayı mülk sahibi idareye karşı kamulaştırmasız el atma ecrimisil davası açar. Mülk sahibinin tam gelir yoksunluğunu aşan zarara uğraması durumunda haksız fiil hükümlerine göre ecrimisil talebi üst sınırdan kabul edilir ve aynı zamanda tazmini söz konusudur.
Kamulaştırmasız El Atma Görevli Mahkeme
Kamulaştırmasız el atma davalarında adli ve idari yargı açılması konusunda görevli olan Asliye hukuk mahkemesi ve idare mahkemesidir. Kamulaştırmasız el atma görevli mahkeme fiili el atmada gayrimenkulün bulunduğu yerdeki mahkemelerdir. Hukuki el atmada idare mahkemesi fiili el atma davasında ise Asliye hukuk mahkemesi yetkilidir.
Kamulaştırmasız El Atma İdareye Başvuru
Kısmen ya da tamamen fiili ve bedelsiz olarak kamulaştırma yapılması kamulaştırmasız el atma kavramı olarak adlandırılır. Bu durumda mülkiyet hakkı ihlal edildiğinden dolayı mülk sahibi el atmanın adli yargıda önlenmesi ve ecrimisil davası açma hakkına sahiptir.
Dava yoluna gitmeden önce uzlaşma zorunluluğu yoktur. Dava şartı olmadığından dolayı kamulaştırmasız el atma idareye başvuru yapmak zorunda değildir. Taşınmazın sahibi hukuki el atma işlemlerinden sonra 5 yıllık süre içerisinde kamulaştırma yapılmadığında idari yargıda tazminat davası açar.
Kamulaştırmasız El Atma Bedel Tespiti
Kamulaştırma Kanunu’nun 11 ila 12. maddelerinde kamulaştırmasız el atma bedel tespiti esasları düzenlenmiştir. Buna göre bedel tespitinde;
- Taşınmazın cinsi ve nevi.
- Yüz ölçümü ile birlikte vergi beyanı.
- Değerini etkileyecek nitelikler ve ayrı ayrı unsur değerleri.
- Kamulaştırma tarihinde resmi makamların yapmış olduğu değer takdiri.
- Taşınmaz arazilerde şartlarına göre kullanılması durumunda elde edilecek net gelir.
- Arsaların kamulaştırılmasında emsal satışlara göre satış değeri.
- Yapılarda ve binalarda birim fiyatları ile birlikte maliyet hesapları ve yıpranma payı.
- Etkileri açıklanmak üzere bedenin tespitinde etkili olan diğer ölçüler esas alınır. Yargıtay içtihatlarına göre bedel tespiti yapılırken el atma tarihindeki nitelikler değerlendirilir ve buna göre belirlenir.
Kamulaştırmasız El Atma Nedeniyle Tazminat Dava Dilekçesi
Taşınmaz üzerinde hak sahibi olanlar kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat dava dilekçesi hazırlayarak yargı yoluna başvurur. Asiye hukuk mahkemesine sunulan dilekçede talep konusu dile getirildikten sonra davaya konu olan taşınmaz değerinin belirlenmesi ve hak sahibine verilmesi talep edilir. Dilekçe örneğinde tazminat talep hakkı kamulaştırma kanununun ilgili maddeleri gereğince yapılır. Hak sahibinin idare tarafından hak kaybına uğratıldığı açıklamalar kısmında yer alır. Öncelikli olarak zarar tespiti talep edilir ve ödenmesi için mahkemeye dilekçe sunulur.
Kamulaştırmasız El Atma Kanunu
Kamulaştırmasız el atma usullere aykırı şekilde fiilen ve bedensiz olarak mülkiyet hakkını sınırlamak ve özel mülkiyete sahip olan taşınmaza el koymaktır. Kamulaştırmasız el atma kanunu, 2942 sayılı kamulaştırma kanununun geçici 6. maddesine göre söz konusudur.
Kamulaştırmasız El Atma Uzlaşma Başvurusu
Kamulaştırma Kanunu’nun geçici 6. maddesine göre kamulaştırmasız el atma uzlaşma başvurusu yapılmak zorundadır. Dava şartı olarak belirlendiğinden dolayı uzlaşma usulünün uygulanması gerekir. Aksi halde dava şartı uygulanmadığından dolayı dava reddedilir. Uzlaşma mülk sahibinin talebi üzerine idarenin davet edilmesi ile söz konusudur.
Kamulaştırmasız El Atma Feragat
Kamulaştırılan taşınmazın hak sahibi hazineye ya da idareye karşı açtığı tazminat ve ecrimisil davalarında hükmün kesinleşmesinden önce feragat edebilir. Kamulaştırmasız el atma feragat hakkı temyiz edilen ya da temyiz için henüz görüşülmeyen karar olmadığı ya da usul hukuku kapsamında dava kesinleşmediğinde söz konusudur. Feragat hakkı tasarruf ilkesinin doğal sonucudur bu yüzden hiç kimse kendi lehine de olsa dava açmaya ya da açılmış olan davayı takip etmek konusunda zorlanamaz.
Kamulaştırmasız El Atma Belirsiz Alacak
Kamulaştırmasız el atma belirsiz alacak niteliğindedir. Kamulaştırmasız el atmadan dolayı usul hukuku açısından tazminat davaları da belirsiz alacak davası niteliğini taşır. Taşınmazın bedelinin kesin ve net olarak belirlenmesi mümkün olmadığında açılan davalar hukuk muhakemeleri kanununun 107. maddesinin hükümlerine göre belirsiz alacak davası olarak açılır. Davalarda kamulaştırmasız el koyma hükümlerine dayanarak bedelin tahsili talebi söz konusudur.
Kamulaştırmasız El Atma Objektif Değer Artışı
Gerek kamulaştırma kanunu gerekse anayasa mahkemesi ve Yargıtay içtihatlarında da belirtildiği üzere kamulaştırılan taşınmazın değer tespiti ve hak sahibine bedenin ödenmesi gerekir. Kamulaştırmasız el atma objektif değer artışı dikkate alınarak bedel belirlenir. Kanunun 11 maddesinde açıkça belirtilen ifadeye göre her bir ölçünün etkisi açıklanmak kaydıyla etkili olacak objektif ölçüler dikkate alınır. Bedel tespitinde etkili olan objektif ölçüler;
- Ana yola yakınlık.
- Şehir merkezine yakınlık.
- Mücavir alanda olup olmama.
- Emsallerine göre pazarlaması ya da ulaşım kolaylığıdır.
- Objektif değer artışı gelir metodu ile hesaplanır ve %10 ile %500 arasında uygulanır.
Kamulaştırmasız El Atma İstinaf Dilekçesi
Kamulaştırma davalarında yerel mahkemeye verilen kamulaştırmasız el atma istinaf dilekçesi, yerel mahkeme tarafından bölge adliye mahkemesine gönderilir. Dilekçenin konusu davacı tarafın israf başvurusunun reddi ve yerel mahkeme kararının kaldırılması doğrultusunda talep edilir.
Kamulaştırmasız El Atma 6 Aylık Süre
Kamulaştırmada yetkili idare tarafından acele kamulaştırma kararı alındığında Yargıtay içtihatlarına göre kamulaştırma bedelini tespiti ve tescil davası açması için tanınan süre 6 aydır.
Kamulaştırmasız el atma 6 aylık süre içerisinde açılmazsa idarenin taşınmaza kamulaştırmasız en attığı kabul edilir. Bu durumu karşısında hak sahibi bedenin tespiti talebiyle dava açar.
Kamulaştırmasız El Atma Satış
Kamulaştırma kanununa göre taşınmazın kamulaştırılabilmesi için kamu yararı şartı gözetilir. Dolayısıyla idare tarafından kamulaştırmasız el atma satış işlemi yapılamadığı gibi hak sahibi tarafından da söz konusu değildir.
Kamulaştırmasız El Atma Islah Faiz
Kamulaştırmasız el atma davalarında taşınması bedelini dava tarihinden itibaren hüküm verilen tarihe kadar yasal faiz uygulanır. Kamulaştırmasız el atma ıslah faiz yasaldır ve yıllık %9 oranındadır. Faizin başlangıcı dava tarihi itibari ile 4 ay hesaplanır ve başlar.
Kamulaştırmasız El Atma Farkı
Kamu yararı amacıyla yapılan kamulaştırma ile kamulaştırmasız el atma farkı kamulaştırma kanununun öngördüğü şekildedir. Kamulaştırmasız el atma idarenin özel mülkiyetteki taşınması fiilen işgal etmesi anlamını taşır. Malik hukuka aykırı el koyma için dava açma hakkına sahiptir.
Kamulaştırmasız El Atma Kime Karşı Açılır
Kamulaştırmasız el atma davalarında davacı tapu sahibidir. Kamulaştırmasız el atma kime karşı açılır; dava hukuka aykırı şekilde taşınmaza el atan idareye karşı açılır. Tapu sahibinin ölümü halinde yasal mirasçıların dava açma hakkı bulunmaktadır.
Kamulaştırmasız El Atma Haciz Yasağı
1983 yılından sonra kamulaştırmasız el atma haciz yasağı yoktur. Kamulaştırmasız el atmadan kaynaklı olarak tazminata dair ilanların infazı konusunda borçlu için hak ve alacakları ya da gayrimenkul ve menkul ile alakalı haciz yasağı mevcut değildir.
Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat Davası
İdarenin özel mülkiyete ait olan taşınmazlara fiilen ya da hukuken el atmada bulunarak mülkiyet hakkını engellemesi halinde hak sahibi kamulaştırmasız el atma sebebiyle tazminat davası açabilir. Geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedeli davada talep edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Başvuru Şartı
Kamulaştırma kanununun geçici 6 maddesine göre kamulaştırmasız el atma başvuru şartı dava konusu değildir. Mülk sahibi dava öncesinde kamulaştırma ile yetkili olan idareye uzlaşma için başvuru yapmak zorunda değildir.
Kamulaştırmasız El Atma Tehiri İcra
Kamulaştırmasız el atma davalarında mahkeme tarafından karar kesinleşmediği sürece icra edilemez. Dolayısıyla kamulaştırmasız el atma tehiri icra konusudur. 19 Haziran 2021 tarihinden önceki icra takipleri karar kesinleşene kadar durur.
Kamulaştırmasız El Atma Husumet
Kamulaştırmasız el atma husumet ehliyeti yokluğundan dolayı mahkeme tarafından reddedilir. Maddi hatadan kaynaklı ya da dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebi hakim tarafından diğer tarafın rızasına bakılmaksızın kabul edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Yetkili Mahkeme
Hukuki kamulaştırmasız el atma davalarında görevli ve yetkili mahkeme idare mahkemesidir. Kamulaştırmasız el atma yetkili mahkeme taşınmazın olduğu yerdeki Asliye hukuk mahkemeleridir.
El atma davası açabilmek için özel mülkiyete ait olan taşınmasın idare tarafından işgal edilmesi ya da usul ve esaslara dayalı olmaksızın bedelsiz şekilde işgalin gerçekleştirilmesi gerekir.
Kamulaştırmasız El Atma Uzlaşma Şartı
İdare tarafından tapuya kayıtlı özel mülkiyete sahip taşınmazların kamulaştırılması için satın alma usulüne başvurması gerekir. Kamulaştırmasız el atma uzlaşma şartı dava konusu olarak uygulanmaz. Kamulaştırmasız el atma davalarında malik dava öncesi uzlaşma için başvurmak zorunda değildir.
Kamulaştırmasız El Atma Bilirkişi Raporuna İtiraz
Kamulaştırmalarda bedel tespitini gerçekleştiren bilirkişinin raporuna itiraz hakkı söz konusudur. Hak sahibi kamulaştırmasız el atma bilirkişi raporuna itiraz dilekçesini Asliye hukuk mahkemesine sunar. Raporun gerçeği yansıtmadığını ve yeterli şekilde inceleme yapılmadan hazırlandığını belirterek itirazının kabul edilmesini talep eder.
Kamulaştırmasız El Atma Zorunlu Arabuluculuk
Kamulaştırma kanununun geçici 6 maddesine göre davalarda uzlaşma usulü uygulanır ve dava şartıdır. Kamulaştırması el atma zorunlu arabuluculuk kapsamı içerisinde değildir ancak dava açılmadan önce uzlaşma usulünün uygulanması gerekir. Uzlaşma talebi taşınmazın sahibi tarafından idarenin davet edilmesi usulü ile gerçekleştirilir.
Kamulaştırmasız El Atma Sebebiyle Tazminat
Kamu kurumlarının kişi ya da kişilere ait taşınmazlara hukuken ya da fiilen el atmada bulunması ve bunun sonucunda mülkiyet hakkının kullanılmasını engellemesi halinde kamulaştırmasız el atma davası söz konusudur.
Hak sahibi kamulaştırmasız el atma sebebiyle tazminat davası açma hakkına sahiptir ve geriye dönük 5 yıllık ecrimisil bedelini talep edebilir. Davalar hukuki ya da fiili olmak üzere idari yargıda ya da adli yargıda incelenmektedir.
Dava açma konusunda gerekli bir süre olmadığından dolayı zaman aşamada söz konusu değildir dolayısıyla hak kaybına uğranması halinde mülk sahibi istediği zaman tazminat davası açabilir.
Kamulaştırmasız El Atma Cevap Dilekçesi Örneği
Yetkili idare tarafından taşınmasına el konulan mülk sahibi kamulaştırma bedelinin ödenmesi talebi ile kamulaştırma kanununun geçici 6 maddesine göre dava açabilir.
Kamulaştırmasız el atma cevap dilekçesi örneği kamulaştırma alanında uzman avukat tarafından hazırlandığında hak mağduriyeti ortadan kaldırılır. Kamulaştırmasız el koyma karşılığı olarak yasal faizi ile birlikte bedelin ödenmesi talep edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Islah
Kamulaştırmasız el atma davaları dava değeri talebi ile açılır. Kamulaştırmasız el atma ıslah harcı hukuk muhakemeleri kanununun 176 maddesi ve devamında düzenlenen hükümler gereğince hakkın saklı tutulması şartına bağlı kalarak arttırılır.
Kamulaştırma kanununun geçici 6. maddesi harcın belirlenmesinde ayrım yapar. Buna göre 1956 yılı ile 1983 yılı arasındaki el atılan taşınmaza dair açılan davalarda ıslah harcı maktu olmakta. 1983 sonrası davalarda bedelin binde 68,31’i ıslah harcı olarak hesaplanmakta ve dörtte biri yatırılmakta.
Kamulaştırmasız El Atma Fiili Yol
Kamulaştırma işlemleri idare tarafından fiili ve hukuki olmak üzere iki farklı yöntem ile gerçekleştirilir. Kamulaştırmasız el atma fiili yol, kamulaştırmada usul ve esaslara uymadan taşınmaza fiilen el atılması ve sahibinin mülkiyet hakkının ihlal edilmesi sürecidir.
Hak sahibi fiili el atma davalarında taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye hukuk mahkemesine dava açma hakkına sahiptir. Türk hukukunda fiili yol kamulaştırmasız el atmalar şeklinde tanımlanır. İdare tarafından taşınmaz kamulaştırma usul ve kurallarına uyulmadan ve bedel ödenmeden işgal edilir ve kamu hizmetine tahsis edilir.
Kamulaştırmasız El Atma Bedelinin Geç Ödenmesi
Kamulaştırma işlemlerinde belirlenen taşınmazın bedeli bilirkişi kurulu tarafından kamulaştırma kanununun 11. maddesine göre tespit edilir. Kamulaştırmasız el atma bedelinin geç ödenmesi ya da ödenmemesi durumunda kamu alacaklarına uygulanan en yüksek faiz söz konusudur.
Anayasanın 46 maddesine göre kamulaştırma bedeli nakit ve peşin olarak ödenmesi gerekirken aynı maddenin ikinci fıkrasında taksitli ödenmesinin de öne açılmıştır. Eşit taksit miktarlarına bölünen bedel 5 yıldan daha fazla olamaz.
Kamulaştırmasız El Atma Uzlaşma Dava Şartı Yargıtay
Kamulaştırmasız el atma uzlaşma dava şartı Yargıtay içtihatlarına göre belirlenmektedir. Usulüne uygun kamulaştırma kararı olmadan ve bedel ödenmeden taşınmasına el konulan mülk sahibi idare aleyhine el atmayı önleyebilmek için dava açabilir. Ayrıca taşınmaz bedelinin verilmesini talep edebilir.
Kamulaştırmasız El Atma Eski Hale Getirme
Anayasanın temel haklar başlığı altında mülkiyet hakkı düzenlenmiş ve güvence altına alınmıştır. İdare tarafından yasalara ve anayasaya bağlı kalmaksızın taşınmaza el atılması ve mal sahibinin kullanım hakkını engellemesi kamulaştırmasız el atma olarak kabul edilir.
Hak sahibi kamulaştırmasız el atma eski hale getirme amacı ile dava açma özgürlüğüne sahiptir. Bu konuda Yargıtay içtihatları hak sahiplerine süresiz dava açma hakkı verirken 20 yıllık süre ile sınırlamaya tabi tutmaktadır.
Kamulaştırmasız El Atma Manevi Tazminat
Kamulaştırmasız el atma nedeniyle açılan tazminat davalarında taşınmaz bedelinin mülk sahibine ödenmesi kararı alınır. Kamulaştırmasız el atma manevi tazminat ve bedel tespiti davaları açılmaktadır.
Kamulaştırma yapılmadan el konulan taşınmazlar için mülk sahibi bedel talep eder ve uzlaşma yolunun ardından taşınmaz bedelinin belirlenmesini ister. Aynı zamanda haksız işgal bedeli olarak geriye dönük 5 yıllık dönem için ecrimisil talebinde bulunur.
Kamulaştırmasız El Atma Halinde Açılabilecek Davalar
Kamulaştırmada yetkili olan idareler kamu hizmetlerini yerine getirirken ihtiyaç duyulması halinde özel mülkiyetleri kamulaştırarak hak sahibi olur. Özel mülkiyete hukuka aykırı olarak el konulması durumunda kamulaştırmasız el atma söz konusudur. Kamulaştırmasız el atma halinde açılabilecek davalar şunlardır;
- Fiili el atmadan kaynaklanan davalar.
- El atmanın önlenmesi için açılan dava.
- Kamulaştırmasız el atma davası.
- Ecrimisil davası.
- İmar kısıtlılığından kaynaklanan davalar.
- İmar planının iptal davası.
- Tam yargı davası.
Kamulaştırmasız El Atma Görevli Mahkeme Yargıtay
Kamulaştırmasız el atma davalarında temyiz başvurusu Yargıtay’a yapılır. Davalarda görevli ve yetkili mahkemeler fiili el atmalarda taşınmazın olduğu mahkemelerdir ve asliye hukuk mahkemesi ile idare mahkemesi sorumluluğundadır. Kamulaştırmasız el atma görevli mahkeme Yargıtay içtihatlarına göre davayı hükme bağlar.
Kamulaştırmasız El Atma Davası Örnek Dilekçe
Kamulaştırmasız el atma davalarında dava dilekçesinin hazırlanma süreci önem kazanır. Kamulaştırmasız el atma davası örnek dilekçe internette bulunur ancak dava konusuna göre hukuki süreçler dikkate alınarak hazırlanması davacının isteminin karşılanmasında etkilidir.